[...] ją w życie. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach, np. jednostki chorobowe, po udzieleniu sobie uczciwych odpowiedzi na postawione w tym artykule pytania, zwróć się do dobrego dietetyka. Z pewnością, będzie on wdzięczny za przygotowanie dobrego gruntu pod Waszą współpracę. Przeczytaj koniecznie: Dieta śródziemnomorska - charakterystyka, [...]
[...] Jeśli osobą pytającą był na przykład ktoś bliski, być może z rodziny, pytanie w tym stylu mogło wynikać z troski o Twoje zdrowie. Należy zawsze zakładać wyłącznie dobre intencje pytającego. W takim przypadku warto przedstawić takiej osobie dokładną analizę, oczywiście jak dalece pozwala sytuacja przy stole, z jakich powodów [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
[...] osoby doświadczonej, zajmującej się fizjoterapią i znającą specyfikę choroby. O czym należy pamiętać? Osteoporoza rozwija się powoli i nie daje sygnałów, że coś złego dzieje się w ciele. Trening siłowy skutecznie wspomaga mineralizację kości. Szybkie marsze są dobre dla osób z grupy ryzyka. Chód i jego wariacje nie wspomagają budowy kości.
[...] zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, ale są produkty, na które warto zwrócić uwagę. W artykule tym postaram się przedstawić i porównać dwa źródła tłuszczów, które należy [...]
Jeśli jesteś osobą trenującą prawdopodobnie przynajmniej raz w życiu doświadczyłeś silnych DOMS’ów, czyli opóźnionej bolesności mięśniowej, która potrafi utrudnić normalne funkcjonowanie w ciągu dwóch, a nawet trzech dni po wykonanym treningu. W dzisiejszym artykule poznasz sposoby na pozbycie się DOMS'ów. 4. Przed treningiem wypij kawę Kawa [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Artykuł dotyczy metody Christiana Thibaudeau — znanego specjalisty od budowania masy mięśniowej, który podzielił się swoimi wskazówkami, jak szybko zwiększyć obwód ramion. Christian znany jest ze swoich nieszablonowych rozwiązań, które sprawdzają się u niektórych osób. Artykuł może być pewną ciekawostką treningową, którą być może wykorzystasz w [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] wartością jest 40°C). Co jest zdrowsze: produkty gotowane czy surowe? Odpowiedź brzmi: jedno i drugie jest zdrowe. Zarówno gotowana, jak i surowa żywność są dla nas dobre, a wartości różnią się w zależności od sposobu jedzenia i przygotowania. Zwolennicy surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki odżywcze i [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Kolacja jedzona najpóźniej o godz. 18:00 urosła niemalże do niepodważalnego faktu i zasady niezbędnej podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Czy rzeczywiście prawdą jest, że jedzenie przed snem wpłynie na zyskanie dodatkowych kilogramów? Przykładowa kolacja sałatka z tuńczykiem i ryżem basmati chleb żytni razowy z mozzarellą duszone warzywa z [...]
[...] mąka pszenna, sól, aromat, substancja słodząca: sukraloza. Skład jest czysty, nie ma w nim zbędnych i podejrzanych dodatków. Ma bardzo dobre makro, zdecydowanie możemy skomponować z tego posiłek śniadaniowy, a nawet potreningowy. Wartość odżywcza W jednej porcji około 75 g jest 291 kcal, w tym: 24,17 g [...]
Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]
Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
[...] okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół pieczywo nie jest uznawane za najdoskonalszy produkt. Jednak, gdy zachowujemy umiar, dbamy o wartościowe dodatki i wybieramy dobre jakościowo pieczywo to nic złego się nie stanie. Pełne ziarna to kolejne źródło energii i bogactwo mineralne, dzięki któremu utrzymujemy wysoki poziom energii przez [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]